Dulce

Prajitura Dobos

Prajitura Dobos

TIMPI DE PREPARARE:
INGREDIENTE FOI:


- 6 oua:

- un praf de sare:

- 120 gr zahar:

- 120 gr faina:

- 40 gr unt:

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
INGREDIENTE CREMA:

 

<br> – 3 oua:</br>

<br> – 200 gr zahar:</br>

<br> – 2 plicuri zahar vanilat:</br>

<br> – 150 gr ciocolata neagra:</br>

<br> – 1,5 linguri unt:</br>

<br> – 250 gr unt 82% grasime, nesarat:</br>

<br> – 2 linguri cacao:</br>

<br> – 2 linguri zahar pudra:</br>

INGREDIENTE CARAMEL:

 

100 gr zahar

MOD DE PREPARARE :

FoiIntr-un bol mixam albusurile cu un varf de sare. Adaugam zaharul si mixam pana se intareste. Galbenusurile le frecam cu untul topit si racit si le adaugam peste spuma. La final incorporam faina folosind o spatula si amestecand cu miscari usoare sa nu se lasa spuma.

Din aceasta compozitie coacem pe rand doua foi in tava mare de la aragaz, tapetata cu hartie de copt. Lasam la cuptor 12-15 minute la 175 de grade.

Foile le scoatem din tava si le indepartam hartia de copt. Daca s-au racit complet, le punem una peste alta si la taiem in trei. Si asa am obtinut 6 foi cate avem nevoie pentru Dobos.

Crema: Intr-un vas rezistent la caldura amestecam ouale cu zaharul si zaharul vanilat si punem pe baie de aburi amestecand pana se topeste zaharul. Luam de pe foc si mixam cu mixerul.

Separat intr-un alt vas punem ciocolata rupta bucatele impreuna cu o lingura si jumatate de unt si o topim pe baie de aburi. Lasam sa se raceasca putin (cat sa nu fie fierbinte) apoi o adaugam treptat peste compozitia de oua mixand de fiecare data.

Intr-un alt bol mixam untul cu zaharul pudra si cu cacaua pana devine foarte cremos. La final amestecam cele doua compozitii, adaugand din crema de ciocolata, cate putin, in crema de unt.

Asamblare: Asezam pe un platou prima foaie si o ungem cu crema, apoi procedam la fel cu restul de 4 foi. Pastram ultima foaie pe care o vom unge cu caramel.

Ungem tot tortul cu crema si deasupra facem 16 moturi (8 pe o parte si 8 pe cealalta de-a lungul prajiturii) peste care urmeaza sa vina asezate feliile cu caramel.

Pentru caramel, punem vasul cu zahar pe foc mic si lasam sa se caramelizeze. Zaharul trebuie sa fie complet topit, dar atentie sa nu se arda.

Ultima foaie de blat o taiem in 4 (o sa fie mai usor de manevrat) si o ungem cu caramel. Fiecare bucata vine taiata iar in 4 bucati, cu un cutit trecut prin unt.

Asezam pe rand cele 16 felii cu caramel peste moturile cu crema.

Dam tortul la frigider 2-3 ore inainte de a-l servi.