Tarta cu lime si bezea
Descriere
Un desert perfect pentru zilele calduroase de vara si de savurat impreuna cu prieteni.
Ingrediente
Pentru aluat
Pentru bezea
Instructions
-
Pentru aluat, pune faina, zaharul si un praf de sare intr-un castron si freaca-le cu untul fol,osind degetele pana cand amestecul seamana cu frimiturile. Amesteca oul in compozitie pana cand se formeaza un aluat, apoi niveleaza-l sub forma unui disc, impacheteaza-l si refrigereaza-l cel putin 30 de min. Va tine acoperit, la frigider, doua zile.
-
Incinge cuptorul la 200°C. Intinde aluatul cu u n sucitor pe o suprafata pudrata cu faina pana la grosimea de cca 3mm si foloseste-l ca sa tapetezi o tava de tarta de 23cm cu marginile ondulate, lasandu-l sa atarne putin pe margini. Acopera aluatul cu hartie de copt si umple-l cu boabe de fasole uscata. Coace-l 15 min, apoi inlaturati hartia si fasolea si coace-l alte 10-15 min, sau pana cand emana miros de biscuiti. Taie aluatul in exces cu un cutit zimtat. Seteaza temperatura cuptorului la 180°C.
-
In timp ce aluatul se caoace, prepara crema. Combina amidonul, zaharul si coaja de lime nt-o cratita medie. Incorporeaza zeama de lime si adauga treptat 50ml deapa. Gateste compozitia pe foc moderat, amestecand-o continuu pana cand e groasa si omogena. Odata ce clocoteste, ia-o de pe flacara si inglobeaza untul, batandu-l cu un tel pana cand s-a topit. Bate in compozite si galbenusurile, apoi asaz-o dinou pe aragaz la foc mediu, amestecand-o viguros cateva minute pana cand capata o consistenta de crema densa. Ia-o de pe foc, acoper-o si las-o deoparte sa se raceasca un pic.
-
Intre timp, pentru bezea, pune albusurile intr-un castron mare. Bate-le viguros pentru a face varfuri moi, apoi adauga jumate din zahar, cate o lingura la un moment dat, batandu-le dupa fiecare adaugare pana cand sunt doar combinate. Inglobeaza amidonul, apoi adauga zaharul ramas, cate o lingura pe rand, pana cand bezeaua este omogena si groasa.
-
Toarna umplutura de lime calda in forma de aluat. Pune deasupra cu o lingura bezeaua, aproape de margine, apoi intinde-o incet cat abia sa atinga buza de aluat. Pune gramada restul de bezea in centru, intinzandu-l cu grija si facand vartejuri in partea de sus. Tine din nou tarata in cuptor 20 min, pana cand bezeaua este crocanta si aurie. Las-o sa se raceasca in tava 30min. Transfer-o pe un gratar si las-o la racit 30 min.- 1 ora, apoi taio si serveste-o.
- Cantitate pe porție
- Calorii 432kcal
- Calorii din grăsimi 22kcal
- Valoare zilnică % *
- Proteine 5g10%
* Valorile zilnice în procente se bazează pe un regim alimentar de 2.000 de calorii. Valoarea ta zilnică poate fi mai mare sau mai mică, în funcție de caloriile de care ai nevoie.
Note
- Pentru a intensifica aroma de lime, adauga si coaja rasa de la 1 lime la aluat
- Pentru usurinta, topingul de dezea este copt, dar daca ai o torta de bucatarie pentru famblat , o poi foplosi in schimb.
- Tarta cu bezea si lamaie clasica: Pur si simplu inlocuiesti coaja de lime si sucul cu coaja rasa de la 2 lamai si sucul de la 6.
- Crema de lamaie: Umplutura de sine statatoare este o crema care poate fi depozitata intr-un borcan si pastrata in frigider pana la o saptamana. Intinde-o peste paine prajita sau serveste-o cu biscuiti.
- Crusta de biscuiti: Daca preferi o crusta de biscuiti in loc de alaluat, pur si simplu zdrobeste 200g de biscuiti digestivi intr-o punga alimentara sau intr-un castron, folosind un sucitor Combina-i cu 100g de unt topit pana cand compozitia este nisipoasa, apoi preseaz-o pestew baza si marginile tavii de tarta. Continua cu pasii3-5.