Bauturi facute acasa

Lichior de oua- Eggnog

LICHIR DE OUA - EGGNOG

INGREDIENTE:


- 6 galbenusuri proaspete;

- 200 gr. de zahar;

- 200 ml. smantana pentru frisca;

- 200 ml. lapte;

- 200 ml. vodka de buna calitate;

- 1 pastaie de vanilie;

- servit: frisca batuta chocolate sau nucsoara rasa;

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
MOD DE PREPARARE:

Se razuie cu grija semintele din pastaia de vanile, pe care le-a pus intr-o craticioara, impreuna cu teaca lor, laptele si smantana pentru frisca. Craticioara se pune pe foc la foc mic si se aduce la fierbere (supravegheati atent, sa nu dea in foc, trebuie doar sa dea un clocot).

 Intr-un castron, se bat cu mixerul galbenusurile impreuna cu zaharul pana cand se formeaza o crema deschisa la culoare. Odata ce smantana cu laptele dau in clocot, se toarna deasupra cremei de galbenusuri, amestecand constant cu o spatula.

Intre timp, puneti o cratita cu apa cam de 1 lat de mana pe foc. Cand da in clocot, castronul cu crema de galbenusuri si lapte se transfera deasupra acesteia, amestecand constant cu spatula. Atentie, fundul castronului nu trebuie sa atinga apa care fierbe, asa incat compozitia sa se gateasca la aburi, altfel existand riscul sa se transforme in omleta. Se gateste pe aburi pana cand se infierbanta, ca reper sa stiti ca in momentul in care crema de baza este gata, daca se trece cu degetul pe dosul spatulei, va ramane o urma ferma, atunci este gata.

Ca la toate cremele cu oua gatite pe aburi, recomand ca la final sa fie trecute prin sita, ocazie cu care se va indeparta si pastaia goala de vanilie si crema va deveni mult mai fina.

Se lasa crema de baza sa se racoreasca si intre timp se masoara cantitatea de vodka. Daca doriti o bautura mai alcoolizata de atat, puteti adauga ceva mai mult. Se adauga vodka peste crema racita pana la temperatura camerei si se omogenizeaza.

Bautura se toarna in sticle care se astupa bine si se depoziteaza la frigider. O observatie: exista retete de lichior de oua care se pregatesc la rece. In acest caz, pentru ca ouale nu sunt gatite, se recomanda sa se lase lichiorul la frigider minimum o saptamana inainte de a putea fi consumat, timp in care alcoolul ar macera ouale. Aceasta reteta, insa, nu contine oua crude (ceea ce o face mai sigura), asa incat este potrivita pentru consum imediat ce este bine racita, dar aroma se va definitiva dupa cateva zile la frigider.

Eggnog se serveste la cafea, in pahare garnisite cu frisca batuta slab indulcita si cu ciocolata sau nucsoara rasa. Deseori, este acompaniat de biscuiti, piscoturi etc.

In lichior puteti adauga si altfel de bauturi daca doriti altceva decat votka, cum ar fi: coniac, whiski, bourbon, kahlua, sau orice preferinte aveti voi.

Eggnog se regaseste in bucataria atat americana cat si in multe din bucatariile europene, si se serveste in general de sarbatorile de iarna.