Curcan la cuptor extrem de aromat si sos cu vin
Descriere
Aceasta reteta demonstreaza cat de delicios si suculent poate fi curcanul. Noi am folosit cateva condimente nespecifice fripturii de curcan, cum ar fi sosul de soia si pasta miso, pentru a oferi preparatului o profunzime de aroma.
Ingrediente
Pentru untul aromat
Pentru curcan
Pentru sos
Instructions
-
Paseaza si omogenizeaza toate ingredientele pentru unt intr-un castron, cu putina sare si piper din belsug, apoi transfera amestecul intr- un recipient cu capac si pune-l deoparte, acoperit, pana va fi nercesar. Il poti pastra pana la tri zile in frigider sau o luna in congelator.
-
Cu pana la 48 ore inainte si cu cel putin 12 ore inainte de gatit,desprinde pielea curcanului de piept, in timp ce strecori mana sub ea. Asezoneaza intreg curcanul, inclusiv pe sub piele, cu 1-2 linguri de sare de mare grunjoasa ( cu cat faci acest lucru mai in avans,cu atat mai suculent va fi curcanul ). Taie gatul curcanului. Asaza curcanul intr-un vas mare de copt sau o tava de cuptor, cu pieptul in sus si baga-l la frigider, neacoperit, pana la momentul gatirii.
-
In ziua gatirii, scoate curcanul din frigider cu cel putin 1 ora inainte de a-l gati,incinge cuptorul la 200°C. Scoate curcanul din tava si adauga ceapa , morcovii, gatul si maruntaiele curcanului in tava. Daca ai un gratar pentru cuptor, asaza-l in sau peste tava si pune curcanul deasupra. Pune jumatatile de lamaie in interiorul curcanului, impreuna cu usturoiul si rozmarinul. Cu ajutorul unei linguri, indeasa untul aromat pe sub pielea curcanului, intinde-l pe toata suprafata pieptului si coboara pe cat de mult posibil spre pulpe. Pentru un aspect final ingrijit, lega aripile si picioarele folosind sfoara alimentara. Toarna 1 lingura de ulei peste curcan si maseaza-l peste tot.
-
Pune curcanul in cuptor, coacel 1 ora, apoi scoate-l, stropeste-l cu uleiul ramas, pune-l inapoi in cuptor intorcand tava si coace-l pentru inca 1 ora. Cand curcanul a stat la cuptor 1 ora si 45 de minute, in total, verifica-l folosind un termometru de carne_ timpii difera in functie de cat a stat curcanul la sarat. ( Daca nu ai un termometru, consulta sfaturile). Curcanul este perfect gatit atunci cand partea cea mai groasa a pieptului are aproximativ 65°C, iar cea mai groasa parte a pulpei are 75°C. Daca temperatura este mai mkica, tuine curcanul la cuptor din nou pentru intervalele de 15 min si verifica-l iarasi. Lasa curcanul sa se raceasca 10 min. pe gratar, apoi folosind clesti de bucatarie, scoate lamaia si usturoiul, din interior si transfera-l pe un platou de serire cu sant pentru a colecta sucurile. Lasa-l la odihnit cel putin inca 20 min.( va ramane fierbinte cel putin 40 min).
-
Intre timp, pregateste sosul. Rastoarna contunutul tavii intr-o tigaie mare, putin adanca si pune-l pe foc impreuna cu jumatatile de lamaie, usturoiul si crengile de rozmarin gatite. Adauga faina in ploaie, amesteca-le pentru a obtine o pasta, apoi, intre timp ce le amesteci continuu, toarna deasupra vinul si sosoul de soia s gateste amestecul aproximativ 5 min., pana cand obtii o pasta groasa. Adauga supa i toate sucurile colectate de la curcan cat a stat la odihna si fierbe sossul 5 min., amestecandu-l fara intrerupere . Strecoara sosul intr-o carafa sau intr-o alta tigaie , pentru a-l putea reincalzi la nevoie . Taie curcanuk si serveste-l cu garniturile preferate sa lasa-l intreg pentru a-l taia la masa.
- Cantitate pe porție
- Valoare zilnică % *
- Total carbohidrați 8g3%
- Fibre în regimul alimentar 2g8%
- Zaharuri 3.03g
- Proteine 85g170%
* Valorile zilnice în procente se bazează pe un regim alimentar de 2.000 de calorii. Valoarea ta zilnică poate fi mai mare sau mai mică, în funcție de caloriile de care ai nevoie.
Note
Pregateste piele crocanta de curcan : Daca tai curcanul inainte de a-l aduce la masa, inlatura pielea in bucati mari, pune-o pe o tava si coace-o 10 min., pentru a obtine o pele de curcan foarte crocanta.
Nu ai un termometru ?
Daca nu ai un termometru de b ucatarie, curcanul va fi gatit atunci cand pulpa incepe sa se desprinda de corp, carnea de pe pula inferioara incepe sa expuna osul, iar sucurile care curg atunci cand carnea este strapunsa cu un cutitr sunt limpezi.