Opțiuni imprimare

Vita cu sos de ciuperci

Metodă de preparare ,
Feluri de mâncare ,
Dificultate Nivel intermediar
Timp
Timp de preparare: 20 de minute Timp de coacere, fierbere, prăjire: 15 minute Total timp: 35 de minute
Cel mai bun anotimp Potrivită în orice anotimp
Descriere

Această friptură cu sos de ciuperci  pregatita intr-o tigaie este cea mai bună modalitate de a transforma intr-o cina delicioasa si plina de aroma.

Ingrediente
  • 2 buc. antricot sau vabrioara de vita (cca. 250g fiecare)
  • 1 lingura ulei de masline cu aroma mai putin intensa
  • 25 g unt
  • 2 fire de cimbru
  • Pentru sos
  • 50 g unt
  • 2 salote mici, tocate marunt
  • 1 catel de usturoi, tocat marunt
  • 200 g ciuperci brune, feliate
  • 2 liguri coniac
  • 1 lingura sos worcestershire
  • 150 ml supa-baza vita
  • 100 ml smantana grasa ptr gatit
  • 1 mana mica de patrunjel, tocat marunt (optional)
  • cartofi prajiti sau piure cu unt, pentru servire
Instructions
  1. Unge carnea cu ulei si asezoneaz-o generos cu sare si piper. Pune o tigaie neaderenta incapatoare sau una de fonta pe foc foarte mare si tine-o pana in punctul in care incepe sa fumege si e foarte incinsa. Pune bucatile de carte cu grija in tigaie, apoi adauga untul alaturi,impreuna cu cimbrul. Frige carnea pe fiecare parte, in functie de grosimea bucatilor si de cat de bune vrei sa fie gatita ( de regula 1-2 min, pentru rare, 3-4 min pentru medium si 5-6 min pentru well done).Stropeste buncatile de carne cu spuma de unt aromata cu cimbru in timp ce se rumenesc, apoi scoate-le din tigaie si lasa-le la odihna pe o farfurie incalzita sau pe un platou care are un sannt pentru colectarea sucurilor.

  2. Pentru sos, pune din nou tigaia pe foc moderat cu grasimea de la friptura si cimbrusi adauga untul. Odata ce s-a topit si sfaraie, adauga salotele si glateste-le 2min., apoi usturoiul si ciupercile, mareste flacara si gateste-le inca 2-3 min., pana cand ciupercile s-au imuiat. Picura deasupra coniacul si lasa lichidul sa fiarba si sa scada 1min. Incorporeaza sosul Worcestershire ,apoi toarna deasupra supa-baza, da amestecul intr-un clocot si fierbe-l 2min. pana cand a scazut la jumatate. Inglobeaza smantana lichida si lasa sosul sa fiarba icet pana cand e dens si cremos. Gusta-l si aduga mai multa sare daca e necesar. Scoate cimbrul, dupa care pune din nou carnea si sucurile in tigaie si stropeste-le cu sosul. Rasfira patrunjelul pe deasupra . Adu friptura la masa in tigaie si serveste-o picurata cu osul si cu un castron mare de cartofi prajiti sau piure cu unt alaturi.

Informații nutriționale

Cantitate pe porție
Calorii 1078kcal
Calorii din grăsimi 89kcal
Valoare zilnică % *
Proteine 55g111%

* Valorile zilnice în procente se bazează pe un regim alimentar de 2.000 de calorii. Valoarea ta zilnică poate fi mai mare sau mai mică, în funcție de caloriile de care ai nevoie.

Cuvinte cheie: friptura de vita, sos de ciuperci,
Citește online: https://retete.best.ro/recipe/vita-cu-sos-de-ciuperci/

Va multumim ca ne vizitati site-ul si speram ca va este util si va asteptam sa reveniti. Noi mereu vom incerca sa aducem pentru dumneavoastra cele mai gustoase si interesante retete. Va asteptam cu drag sa reveniti.